behandelvormen
Home / Diagnostiek / behandelvormen
Schematherapie
Schematherapie is een bewezen effectieve vorm van psychotherapie voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek of andere langdurige klachten, zoals een zich herhalende depressie. Het helpt je de oorsprong van hardnekkige patronen te doorgronden en te veranderen. Tijdens de behandeling wordt de invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen onderzocht. Je leert je patronen (schema’s) herkennen en zodanig te veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en dingen anders gaat doen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en hier op een gezondere manier mee om te gaan. Hierdoor kun je beter richting geven aan je leven en je relaties met anderen verbeteren. Je kunt schematherapie in verschillende vormen krijgen: individueel, in een groep of een combinatie van beide.
Bekijk deze korte introductiefilmpjes van de VST over schematherapie:
Binnen het Singelhuis bieden we individuele schematherapie. Voor schemagroepstherapie verwijzen we door naar onze collega’s Nicol van Panhuis en Tanja van den Hogen van de Binnenplaats en collega Liesbeth Doomen.
Cognitieve gedragstherapie
In de gedragstherapie staat het gedrag van de cliënt centraal. Hoe men handelt, bepaalt immers in belangrijke mate hoe men zich voelt. De behandelaar helpt de cliënt de problematische gedragingen en de omstandigheden waarin deze voorkomen in kaart te brengen en bedenkt samen met de cliënt beter passend gedrag. De cliënt leert dit niet alleen door erover te praten, maar ook door het nieuwe gedrag stap voor stap in de praktijk te brengen. Hiervoor worden diverse oefeningen en huiswerk gedaan.
In de cognitieve therapie wordt veel waarde gehecht aan de invloed van het denken op het gevoelsleven en het doen. Uitgangspunt is dat gevoelens en gedragingen veroorzaakt of in stand gehouden worden door ideeën, overtuigingen en veronderstellingen over onszelf, ons probleem, de ander of de wereld. Wanneer men geneigd is te negatief te oordelen, kan dit leiden tot lastige gevoelens en gedragingen. Bij een negatieve manier van denken onderzoeken therapeut en cliënt of deze manier van denken reëel is en wordt samen gezocht naar meer passende gedachten, welke vervolgens weer leiden tot minder lastige gevoelens en gedragingen. Voor uitgebreide informatie, zie of bekijk dit filmpje.
Psychodynamische psychotherapie
Deze vorm van therapie, ook wel inzichtgevende therapie genoemd, gaat ervan uit dat klachten kunnen ontstaan doordat op onbewust niveau gevoelens en verlangens in strijd zijn met andere gevoelens of normen – een zogeheten innerlijk conflict. Psychodynamische psychotherapie is bedoeld om deze conflicten bewust te maken zodat je jezelf kunt losmaken van oude denk- en gedragspatronen met als resultaat minder spanning en meer keuzevrijheid. Door te onderzoeken wat er binnen jezelf, tussen jou en anderen – maar ook tussen jou en de therapeut – gebeurt, worden deze knellende gevoelens en normen bewust gemaakt. Zie voor meer informatie www.nvpp.nl
Transference Focused Therapy (TFP)
Transference Focused Psychotherapy (TFP) is ontwikkeld door Otto F. Kernberg en integreert hechtingstheorie, objectrelatietheorie en de huidige wetenschap. Het focust zich vooral op identiteitsontwikkeling en wat er tussen twee mensen in het nu op emotioneel vlak gebeurt. Identiteit gaat volgens TFP niet alleen over jezelf, maar ook over de ander. De relatie met de ander wordt diade genoemd. Wanneer de diade gepaard gaat met emoties, wordt het in het geheugen opgeslagen en wordt weer opgeroepen in relaties. TFP focust dus ook op deze relatie en identiteit, waar ruimte is voor verschillende emoties die je samen met de therapeut probeert te onderzoeken. TFP is een langdurige therapie (een jaar tot maximaal drie jaar) die een vorm van overeenkomst vereist waarin verwachtingen en rollen worden besproken en die je met elkaar vastlegt.
Kortdurende Psychodynamische Steungevende Psychotherapie (KPSP)
Kortdurende Psychodynamische Steungevende Psychotherapie (KPSP) is, zoals de naam al zegt, psychodynamische therapie voor mensen met klachten van somberheid, moedeloosheid, maar ook voor mensen die vaak machteloosheid ervaren ten opzichte van andere emoties, waardoor relaties vaak gepaard gaan met interne conflicten of zichtbare escalaties. In onze praktijk bieden we geen KPSP aan, maar de inzichten van de therapie worden wel gebruikt om doelen te behalen. We gaan uit van kortere trajecten die we kunnen uitbreiden naar gelang de klachten. De sessies zullen rond de 16 sessies zijn, waarin ook andere inzichten worden geïntegreerd waar nodig.
Psychiatrisch onderzoek en farmacotherapie
Psychiatrisch onderzoek is een vorm van onderzoek dat door een psychiater wordt verricht en richt zich op drie grote groepen mentale functies (cognitieve, affectieve en conatieve) die geobserveerd en door middel van vragen, voor zover mogelijk, onderzocht en getoetst worden. Hierin worden naast objectief waarneembare verschijnselen ook subjectieve ervaringen van mensen meegenomen, om zoveel mogelijk een goed beeld te vormen van onderliggende mentale structuren en als gevolg daarvan de ervaren emoties en handelingen die daaraan worden gekoppeld. Dit onderzoek is ook bedoeld om onderscheid te maken tussen enerzijds psychiatrische beelden, waar patiënten zelf onvoldoende in staat zijn om verandering teweeg te brengen en medicatie op korte termijn nodig hebben en anderzijds zodanige patronen in het leven hebben ontwikkeld waarin verandering ook alleen met psychotherapie mogelijk is.
Traumatherapie
Op het gebied van de behandeling van Posttraumatische Stress Stoornis bestaan richtlijnen die gebaseerd zijn op de laatste stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek. De richtlijnen geven aan dat patiënten een keuze moeten hebben en indien een behandeling niet aanslaat, een andere richtlijn-behandeling moet worden aangeboden. Wij bieden:
EMDR
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een geprotocolleerde methode die wordt toegepast bij acute en chronische traumatisering en ook bij de behandeling van persoonlijkheidsproblematiek om belemmerende overtuigingen op te ruimen. EMDR heeft tot doel de verwerking te bevorderen en de spanning die herinneringen aan de traumatische ervaringen oproepen, te verminderen. Dit gebeurt door de cliënt met behulp van gerichte vragen te stimuleren om zich vanuit een ‘hier en nu’ perspectief te concentreren op een herinnering aan een schokkende ervaring uit het verleden. Vervolgens wordt dit gecombineerd met afleidende prikkels zoals handbewegingen voor de ogen, tikjes uit een koptelefoon, gevoelsprikkels of taakjes.
Bekijk dit filmpje voor meer informatie over EMDR: .
Download hier de brochures over EMDR:
- Brochure EMDR bij kinderen:
- Brochure EMDR bij jongeren:
- Brochure EMDR bij volwassenen:
- Brochure EMDR bij ouderen:
Imaginatie en rescripting
Naast EMDR is imaginaire exposure een eerste keus behandeling.
Met Imaginaire Rescripting (IR) herschrijf je herinneringen aan nare of traumatische gebeurtenissen die invloed hebben op je psychische gezondheid. Je haalt een gebeurtenis op uit je geheugen, alsof je deze opnieuw meemaakt. Je beeld je in hoe de gebeurtenis ook had kunnen aflopen, of wat je zou willen dat je had gedaan.
Het biedt je de mogelijkheid om bepaalde gevoelens, emoties of behoeften te uiten die je op dat moment hebt onderdrukt. Met imaginaire rescripting geef je jouw traumatische herinnering een andere betekenis en herschrijf je de herinnering in je hoofd. Je herinnering krijgt als het ware een ‘update’.
FLASH 2.0
De Flash 2.0 is een krachtige methode om herinneringen te desensitiseren. Het bijzondere aan de Flash is de eenvoud, de snelheid en de bijzondere effecten. De methode kan breed worden toegepast voor het behandelen van posttraumatische stressstoornis, angst of bijvoorbeeld complexe rouw, waarbij deze gericht kan worden op een herinnering of op een flashforward. Een gecontroleerde studie bij mensen met nare herinneringen geeft aanleiding om te veronderstellen dat, qua effectiviteit, de interventie niet onderdoet voor EMDR-therapie, maar wel door participanten als veel prettiger wordt beoordeeld. Dit is vanwege het feit dat met de Flash voornamelijk krachtige, positieve herinneringen worden geactiveerd, en dus weinig negatief materiaal aan de orde komt. Dit maakt dat de Flash vooral geschikt lijkt voor patiënten met ernstige emotieregulatie-problemen, of personen waarbij andere therapieën nauwelijks effect hebben gesorteerd.
Oplossingsgerichte therapie
Gezinstherapie
Het doel van de gezinstherapie is het verduidelijken en benoemen van de problemen, het samen met de deelnemers zoeken naar betere oplossingen en het doorbreken van vastgeroeste reactiepatronen. Hierbij wordt altijd gezocht naar, en gebruik gemaakt van, de eigen krachtbronnen van betrokkenen.
Kindertherapie
E-Health
E-Health is zorg via internet. Dit wordt door ons aangeboden ter ondersteuning van de behandeling, maar kan ook los van een face-to-face behandeling worden aangeboden. Voor de e-health maken wij gebruik van Therapieland. Het online programma biedt uitleg over de bestaande klachten, bevat opdrachten en informatieve filmpjes en heeft een bibliotheek met extra aanvullende informatie.
E-health kan thuis in eigen tijd en tempo gedaan worden en de informatie kan ten allen tijde worden teruggelezen.