Praktische informatie
Home / Praktische informatie
Kosten en vergoedingen
Binnen het Singelhuis werken verschillende zelfstandig gevestigde behandelaren. Ieder heeft de betalingen op zijn eigen manier georganiseerd. We raden je aan om voor het begin van je behandeling te bespreken of het aanbod en de kosten/vergoedingen van je behandelaar aansluiten bij jouw verwachtingen. Iedere behandelaar geeft hier op zijn eigen pagina informatie over.
Volwassenen (18 jaar en ouder)
Om voor zorg in aanmerking te komen heb je een verwijsbrief nodig van de huisarts of medisch specialist met (een vermoeden van) een DSM-V-stoornis. Dit geldt ook als je de zorg zelf betaalt.
Zorgprestatiemodel
Als je behandelaar een contract heeft met je zorgverzekeraar, wordt de behandeling vergoed en gaat de factuur rechtstreeks naar de verzekeraar. Houd er rekening mee dat je eigen risico wordt aangesproken. Dat is momenteel minimaal € 385 per kalenderjaar. Informeer vooraf bij je behandelaar met welke zorgverzekeraars er contracten zijn afgesloten.
Als je behandelaar geen contract heeft met je zorgverzekeraar, is er sprake van niet-gecontracteerde zorg en moet je een deel zelf betalen. Hiervoor worden de tarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gebruikt. Je ontvangt de factuur, betaalt deze en stuurt hem zelf naar je zorgverzekeraar, die een deel van de kosten vergoedt. Informeer bij je verzekeraar hoe dit voor jou werkt.
Kosten (Zelf betalen )
Iedereen zie zorg afneemt betaalt een deel van de kosten zelf. Dit bedraagt € 385 per kalender (of meer als je een hoger eigen risico met je verzekeraar hebt bedongen) Psychologische behandelingen met DSM V diagnose vallen onder het basispakket en dus onder het eigen risico. Je betaalt een deel van de kosten zelf, tenzij je eigen risico al is verbruikt aan andere zorg in hetzelfde kalenderjaar. Soms is een betalingsregeling mogelijk. Bespreek dit met je zorgverzekeraar.
Als je een afspraak niet of niet tijdig (minstens 24 uur van tevoren) afzegt of niet verschijnt op de afspraak, worden er kosten in rekening gebracht. Deze kosten kun je niet declareren bij je zorgverzekeraar. Je ontvangt hiervoor een factuur van je behandelaar.
Jeugdzorg (tot 18 jaar)
- KOOS is actief in Leidsche Rijn, Vleuten-de Meern, West en Zuid-West.
- Spoor 030 is actief in de overige wijken.
De kosten voor jeugd-ggz worden betaald door de gemeente. KOOS en Spoor 030 hebben eigen professionals in dienst, maar werken ook samen met zelfstandig gevestigden zoals verschillende behandelaren van het Singelhuis. Als er een zorgleveringsafspraak is voor ambulante specialistische jeugdzorg, worden de diensten van de zelfstandig gevestigde door de gemeente betaald. Is dit niet het geval dan kunnen ouders ook zelf zorg inkopen bij zelfstandig gevestigden. De kosten komen dan voor eigen rekening en kunnen niet achteraf alsnog bij de jeugdaanbieders worden ingediend.
Marloes Stroop, Khalid Qaderdan en Heleen van Loon bieden allen jeugdzorg en hebben samenwerkingsafspraken met Spoor 030 voor vergoede zorg. Marloes Stroop heeft ook een samenwerkingsafspraak met KOOS. Cliënten uit het KOOS-gebied kunnen zich rechtstreeks bij haar aanmelden. Cliënten uit de Spoor 030-wijken moeten zich aanmelden bij het aanmeldloket van Spoor 030. Daar wordt bepaald of de zorg zelf geboden kan worden of dat een doorverwijzing nodig is.